Téli depresszió ellen

Mit tegyünk a téli depresszió ellen

Ha a rövidebb nappalok és az időjárás változása elveszi az energiáját és elszomorítja, akkor a téli depresszió klasszikus tünetei állnak fenn – ez a depresszió egy olyan formája, amelyet a napfény és az időjárás változása vált ki, és amely elsősorban télen jelentkezik. Ilyenkor akár vény nélkül kapható készítményeket is alkalmazhatunk.

Miért szenvednek egyesek téli depresszióban

A szakértők nem biztosak benne, de egyesek szerint a rövidebb nappalok és a napsütéses órák számának csökkenése a szerotonin szint csökkenéséhez és a melatonin mennyiségének emelkedéséhez vezet. Ebből következően a kényes kémiai egyensúly felborulása okozhatja a téli depresszió kialakulását.

Depresszió tünetei

Bármi is legyen a téli depressziójának az oka, a jelek és tünetek jellemzően a következők lehetnek:

 • Fáradtság vagy alacsony energiaszint
 • Az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt tevékenységek iránt
 • Étvágy megváltozása, súlycsökkenés vagy súlygyarapodás
 • Túl sok alvás
 • Fokozott szénhidrátbevitel
 • Szexuális aktivitás csökkenése
 • Csökkenő koncentrációskészség és munkateljesítmény
 • Feszültségek, érzelmi zavarok
 • Immunrendszer gyengesége

Depresszió teszt

Önértékelő tesztek kitöltésével jobban eligazodhat a depresszióra utaló tüneteit illetően. A tesztek csak tájékozódásra, szűrésre alkalmasak, de a depresszió diagnózisát csak szakember állíthatja fel.

Mennyire gyakori a téli depresszió

Magyarországon az emberek 4-6 százaléka szenved téli depresszióban, de enyhébb formában akár 20 százalékuknál is jelentkezhet.

Azok az emberek, akiknek a családjában már előfordult depresszió vagy bipoláris zavar, illetve akiknél a depresszió valamelyik formáját (például szülés utáni depresszió) vagy bipoláris zavart diagnosztizáltak, különösen fogékonyak lehetnek.

Téli depresszió ellen
Téli depresszió ellen

Téli depresszió megelőzése és kezelése

A már kialakult téli depresszió is hatékonyan kezelhető általános módszerekkel például pszichoterápiával, fényterápiával, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel valamint ezek kombinációjával. Az enyhe tünetekre, mint például az alvászavarra, vagy a nyugtalanságra gyógyszerésszel, vagy az orvossal történt konzultáció után vény nélkül kapható készítményeket is alkalmazhatunk.

 • Magnézium, B6 vitamin – idegrendszer-erősítő, nyugtató hatásuk van, a magnézium oldja az izomgörcsöket is
 • Nyugtató hatású teák – citromfű, macskagyökér, orbáncfű
 • Hormonokat kiegyensúlyozó illóolajok – levendula, muskotályzsálya, citrom, fenyőtömjén

Szerencsére számos lépést tehetünk mi is, hogy megelőzzük ezt a betegséget, kezdve bizonyos életmódbeli változtatásokkal.

Milyen lépéseket tehetünk a téli depresszió ellen

Több testmozgás

A depressziós tünetek enyhítésében a szabadban végzett testmozgás segít a legtöbbet. Lógjunk együtt rokonokkal és barátokkal egy helyi parkban, sportoljunk, játsszunk udvari játékokat, vagy csak egyszerűen menjünk el sétálni, ha az időjárás engedi.

Szociális élet

Tartsa fenn a társas kapcsolatokat egy telefonhívással, egy videochat kezdeményezésével, vagy akár néhány gyors szöveges üzenet megírásával. A másokkal való kapcsolattartás segíthet feldobni mind az Ön, mind az ő lelki világukat.

Új tervek

Mindannyian tudunk okokat találni arra, hogy miért ne tegyünk meg valamit, de egy ütemterv létrehozása és betartása segíthet elkerülni az elszigeteltséget és az olyan dolgokon való rágódást, amelyek miatt rosszul érzi magát.

Szedjen elegendő D-vitamint

A D-vitamin hiánya a depressziós tünetek kockázati tényezője lehet. A D-vitamin alacsony szintje – amelyet a vitamin alacsony étrendi bevitele, vagy a nem elegendő napfény okoz – gyakori a téli depresszióban szenvedőknél.

Építsen az étrendjébe D-vitaminban gazdag élelmiszereket és használjon ki minél több napsütést a szabadban, valamint fontolja meg D vitamint tartalmazó étrend kiegészítők szedését is.